--- Ezeken az oldalakon botanikai és/vagy kertészeti témájú könyvekről szeretném szóvá tenni szerény – szakvéleménynek talán nem nevezhető, de mindenképpen őszinte benyomásaimat, hátha valakit érdekel.

--- On these pages I would like to confess my not professional but sincere opinions about books of plants and gardening, maybe somebody are interested. English descriptions are after the Hungarian, you must click on the link.


Varga Emma, Bary Zsuzsa: Csodálatos orchideák

Csodálatos orchideák egy csodálatos könyvben. Varga Emma akvarelljei teszik azzá, s Bary Zsuzsának lehetünk hálásak az ötletért. Albumszerű, ahogy a szerző, Bary Zsuzsa mondja, nem is akar más lenni. Nagyon jó, hogy a legalapvetőbb információk mégis megjelennek a növényekről. Felmerült bennem a kérdés, hogy mi alapján állították sorba a megjelenített fajokat/fajtákat, mert semmilyen "rendet" nem vélek felfedezni benne. De lehet, hogy ez csak az én tudatlanságom, és az is lehet, hogy nincs is más koncepció, mint "pusztán csak" esztétikai, ami végülis egy albumnál a legfontosabb.
Kár, hogy nem matt papírra nyomták, véleményem szerint az jobban illene ezekhez a gyönyörű akvarellekhez.
Tetszik a bevezető, amelyből röviden megismerhetjük a szerzőt és a festőt és hogy hogyan készülnek az akvarellek. És nagyon tetszik, hogy ma, a digitális fényképezőgép világában, akvarellek mutatják be a növényeket. Botanikailag helyes és nagyon igényes, ugyanakkor képként is helytálló, szépen megkomponált festmények.
Nagyon jó forgatni, nézegetni, olvasgatni, akkor is tud élményt nyújtani, ha csak 10 perc szabadideje van az embernek. Olyanoknak is a kezébe adnám, akik nem sokra tartják az orchideákat, mert fogalmuk sincs róla, hogy nem mind egyformák és hogy csodálatosak. És olyanoknak is, akik nem akarnak orchideákat nevelni, de a természet szépségei iránt érzékenyek.

No comments: