--- Ezeken az oldalakon botanikai és/vagy kertészeti témájú könyvekről szeretném szóvá tenni szerény – szakvéleménynek talán nem nevezhető, de mindenképpen őszinte benyomásaimat, hátha valakit érdekel.

--- On these pages I would like to confess my not professional but sincere opinions about books of plants and gardening, maybe somebody are interested. English descriptions are after the Hungarian, you must click on the link.


Sebők Lajos, Gáspár Éva: Mediterrán kert itthon

Életem első e-könyvét volt szerencsém a napokban nézegetni, olvasni. Lehet, hogy nem vagyok már elég fiatal, de első látásra kicsit ijesztő volt, hogy lassan már a könyveket is a számítógépen kell olvasnunk… Viszont tény, hogy könyvet kiadni manapság nem túl gazdaságos. Az e-könyvnél pedig ”csak” (dupla idézőjelbe tenném, ha lenne ilyen) a szerző (na és tördelő) munkáját kell megfizetnünk. Egyszóval: inkább így, mint sehogy.

E kis bevezető után jelenteni szeretném, hogy egy nagyon szép könyvet tartok a kezemben – hogy egy kis képzavarral éljek, hiszen valójában a monitoron lapozgatom. De egy szempontból ez biztos jobb: ha akarom, nagyíthatom kissé az oldalt, amin kinyomtatva esetleg nem látnék megfelelően valamilyen részletet egy-egy képen. Arról nem is beszélve, hogy nyomtatásban a színek soha nem olyan gyönyörűek, mint a számítógép vagy egyéb eszköz képernyőjén. Ezzel egyúttal azt is elmondtam, hogy igen, a képek gyönyörűek és jó minőségűek. Olyan szépen komponált, gazdag képanyaggal találkozunk, amelynek hatására máris rohannánk a kertbe legalábbis tervezgetni, ha ültetni nem is lehet mostanság. Öröm a szemnek, igazi színvonalas fotók.
De a magam részéről a kertészeti könyveknél nem képes albumokra vágyom, nagyon fontos számomra a szöveg is. Itt pedig nagyon sok hasznos információt találunk a témáról. Az első részben a szerző ismerteti röviden Magyarország éghajlati viszonyait, majd a szárazságtűrő növények főbb jellemzőit. Ezután következik sok faj bemutatása, életforma szerinti csoportokra osztva. Minden ilyen fejezet végén összefoglaló táblázat található a fajokról életforma (örökzöld vagy lombhullató), fényigény, majd virágzási idő és virágszín szerint. Ezek után találunk néhány oldalnyi ötletes edényes növénykompozíciót is. Végül pedig következik az ültetési és ápolási útmutató.
Tetszik, hogy a szerzők nem felületes, semmitmondó szöveggel töltötték meg könyvüket, hanem használható információkat tesznek közzé. Néha túlságosan is sokszor, mert szinte minden szövegrész többször is ismétlődik. Ez engem kissé zavar, de lehet, hogy egy laikusnak, aki nem sokat tud a témáról, jól jön, mert mire a végére ér, biztosan megtanulja a tudnivalókat. Aki meg már tudja, az élvezheti a képeket, “lophat” jó ötleteket.

Értékelem a kezdeményezést, és hogy akadnak olyan kertészek, akik hajlandók megosztani tudásukat, tapasztalataikat a nagyközönséggel – és nem is drágán.

A könyv megvásárolható itt: http://prerikert.huNo comments: