--- Ezeken az oldalakon botanikai és/vagy kertészeti témájú könyvekről szeretném szóvá tenni szerény – szakvéleménynek talán nem nevezhető, de mindenképpen őszinte benyomásaimat, hátha valakit érdekel.

--- On these pages I would like to confess my not professional but sincere opinions about books of plants and gardening, maybe somebody are interested. English descriptions are after the Hungarian, you must click on the link.


John Good & David Millward - Alpine Plants - Ecology for Gardeners

.
--- Aki jól tud angolul és magashegységi növények tartásával próbálkozik, annak érdemes ezt a könyvet elolvasni. Ha járt már magashegységekben, akkor azért, ha még nem járt, akkor azért. A könyv a magashegységi és a sarkvidéki régiók minden ökológiai tényezôjét tárgyalja, többé-kevésbé részletesen. Az elôszó szerint tulajdonképpen arról van szó, hogy a szerzôk igyekeztek csokorba gyûjteni az eddig itt-ott megjelent ökológiai témájú cikkek és egyéb írások által közölt adatokat, hogy a növénybarátok és kertészek így egyben kaphassák kézbe a legfontosabb tudnivalókat. Nagyon sok érdekes ökológiai megfigyelésrôl és kísérletrôl kaphatunk információt, de gyakran úgy érzem, nem ártana, ha jobban részleteznék az adott témát. Persze lehet, hogy akkor nem fért volna el egy kötetben az anyag. Én, aki már láttam néhány magashegységi élôhelyet, sok – a terepen felmerült – kérdésre kaptam választ. Ugyanakkor a könyvet olvasva néhány újabb kérdés vetôdött fel bennem, amire még választ kell keresnem.
Számomra két hiányossága van ennek a kiadványnak:
- bizonyos témákat túlságosan érintôlegesen tárgyal, nem bánnám, ha jobban kitérne a részletekre
- a könyvet illusztráló képek száma nem nagy, de még ezeknél sem fordítottak túl sok gondot a képelôkészítésre, feltehetôen anyagi okok miatt. Vannak szép és jó minôségû képek, de akad jónéhány, amelyik egy rosszabb minôségû nyers scan színvonalán áll. Azt viszont el kell ismerni, hogy a könyv viszonylag kedvezô áron vehetô meg a hasonló témájú kiadványokhoz képest.
Hasznos és élvezetes olvasmány, a felépítése is tetszik. Különösen ötletesnek találom, hogy minden fejezetben van egy-két "kék doboz", vagyis egy kék háttéren kiemelt szövegrész, amelyben röviden összefoglalja a fejezet lényegét.



---  This book is well worth reading by all alpine gardeners, had one seen a real apline environment or not. The authors discuss the ecology of all alpine and arctic plants habitats more or less detailed. In Preface they say that they have collected the information scattered in specialist books and scientific papers available on the ecology of alpine plants, to make it available for keen alpine gardeners. We can indeed get much information about interesting ecological experiences and consequences, but sometimes I feel that the related subject is too superficially discussed. I suppose this was because of the size of the book. Me, who have already seen a few alpine habitats, got answer to many questions arisen on the field. At the same time, while reading the book I have had many new questions waiting for the answer. 
Regarding this excellent book I could object only to the following:
- I would have liked some subjects discussed much more detailed.
- The picture quality is rather bad. There are some illustrations of good quality and colours, but at the same time there can be found some poor quality scans. Anyway I must admit that the book can be bought at a relative low price.
It is a useful and interesting book, I also like its composition. I find it a very good idea that every chapter has one or two "blue boxes", namely a text featuring the essence of that chapter, emphasized with blue background.

No comments: