--- Ezeken az oldalakon botanikai és/vagy kertészeti témájú könyvekről szeretném szóvá tenni szerény – szakvéleménynek talán nem nevezhető, de mindenképpen őszinte benyomásaimat, hátha valakit érdekel.

--- On these pages I would like to confess my not professional but sincere opinions about books of plants and gardening, maybe somebody are interested. English descriptions are after the Hungarian, you must click on the link.


Molnár V. Attila: Növényritkaságok a Kárpát-medencében

--- A növénytani vagy kertészeti témájú könyvek általában nem alkalmasak arra, hogy az ember leüljön és egyhuzamban végigolvassa, nem is ilyen céllal készülnek. Ez a könyv kivétel. A szövege annyira olvasmányos, és a növényleírások mellett annyi plusz információt tartalmaz növényszervezettanról, rendszertanról, genetikáról, nevezéktanról, emberekről, hogy aki egy kicsit érdeklődik a téma iránt, nehezen tudja letenni. Csak azért szükséges időnként pihenő, mert a könyv gondolkodásra késztet, ugyanúgy, ahogy a szerző élő előadásai is. Azt hiszem nem túlzás, hogy ilyen lenyűgöző növénytani olvasmány még nem járt a kezemben.
A szöveg logikusan felépített, jól követhető, laikusok számára érthető, az esetleg ismeretlen fogalmak a hátul lévő "kislexikon"-ban megtalálhatók. Az egyetlen negatívum a szöveg rovására, hogy viszonylag sok benne az elütés.
A cím nagyon helytálló, mert tényleg ritka fajokat mutat be, nem szenzációra törekszik. Az egészen átsugárzik a szerző téma iránti szeretete és nagy terepi tapasztalata.
A képek (Molnár Attila terepi fotói) gyönyörűek.
A szerkesztés is tetszik, mert egy-egy egész oldal jut a képeknek, és a mellette lévő (nagyon helyesen bal) oldalt foglalja el az adott fajhoz tartozó szöveg. Az egész tördelés nagyon egyszerű, de szép, a papírvastagság is tökéletes. A keménytáblás könyv mérete olyan, hogy jó kézben fogni és lapozni, a kötészet is jó minőségű, nem kell attól félni, hogy szétesik a kezünkben, mégis rendesen szétnyitható, kényelmesen olvasható. Német nyelven is megjelent.







Attila Molnár: Rare Plants in the Carpathian Basin
--- Botanical books are usually not made to be read continuously. This book is an exception. The text is so well readable, and besides the plant descriptions it contains lots of informations about phytography, taxonomy, genetics, nomenclature and also about people. You simply can not put it away before every single page was read. You need some breaks while reading only because the book makes you thinking as much as the live talks of the author. I think it is the most fascinating botanical work I've ever read.
The text is logical and easy to understand. Alas there are some misspellings (quite a lot).
The title is absolutely correct, the book presents rare species indeed. The love of plants and the great field experience of the author shines on the pages of this book.
The photographs (all of Attila Molnár) are beautiful.
I like also the editor's work, because the pictures got full (right) pages and on the left page lays the text about the respective plant. The size of this hardcover book is excellent, the bindery is of good quality. It is just good to hold in hand. It was published in German too.

1 comment:

Művelt Kert said...

Kedves Kata, keresni fogom a könyvet, mert olyan jókat írtál róla. Külön öröm, hogy közvetlen környezetünkről tudhatunk meg újakat belőle.

A Bimbók, rügyek sorozat képei pedig nagyon tetszenek! Olyan izgalmas, amikor látszik, hogy felébredtek, életre keltek a növények - és ráadásul virágcserépben.
Eszter